Scroll to Top

Vegāniskais turku zirņu burgers ar pesto mērci

Publicēts: / / 425 views

Garšo burgeri un citas ātras uzkodas, tomēr apzinies, ka varētu dzīvot veselīgāk? Tas ir savienojams – gardus un veselīgus burgerus var pagatavot pats! Protams, tas prasīs mazliet vairāk pūļu, nekā ieiet tuvējā ātrās ēdināšanas restorānā un laiski pagaidīt, kamēr tavu ēdienu uztaisa kāds cits, tomēr mājās gatavots burgers noteikti ir šo pūļu vērts!

Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu piedāvā vegāniska turku zirņu burgera recepti, kas būs ideāli piemērots vasarai!

Sastāvdaļas

Turku zirņu kotletei

600 g konservētu, nosusinātu turku zirņu,
1 neliels, smalki sakapāts sarkanais sīpols
1 ķiploka daiviņa
2 ēdamk. sakapātu, saulē kaltētu tomātu
1 ēdamk. sakapātu pētersīļu
2 ēdamk. olīveļļas
60 g mandeļu
sāls, pipari

Baltajai mērcei

100 g Indijas riekstu
100 g karsta ūdens
1 ēdamk. citrona sulas
1 ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa
2 ēdamk. sausā rauga
Sāls, pipari pēc garšas

Pesto mērcei

1 saišķis pētersīļu
1 sauja mandeļu
1/2 tējk. sausā rauga
sula no 1/2 citrona
2 ķiploka daiviņas
60-100g pirmā spieduma olīveļļas
sāls

Burgera veidošanai

4 burgeru maizītes (vislabāk izmantot pilngraudu maizītes vai Ciabatta maizi)
1 avokado
1 tomāts
1 sarkanais sīpols
Spinātu lapas, rukola vai salātlapas

Pagatavošana

Gatavo balto mērci – visas sastāvdaļas blendē ~3-5 min līdz viendabīgai konsistencei.

Gatavo kartupeļus. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam, nomazgā un nosusini jaunos kartupeļus (nemizo). Lielā bļodā samaisi eļļu, ķiplokus un visas garšvielas. Kartupeļus sagriez daiviņās un liec bļodā, kurā sagatavots garšvielu maisījums ar eļļu. Apmaisi, lai kartupeļi ir pārklāti ar eļļas maisījumu no visām pusēm, un liec cepties cepeškrāsnī uz ~30 minūtēm.

Gatavo kotleti. Visas sastāvdaļas, izņemot mandeles un olīveļļu, sasmalcini virtuves kombainā. Beigās pievieno mandeles un darbini kombainu, līdz masai ir viendabīga konsistence. Pārliec masu traukā un ievieto ledusskapī uz ~20 min – tā kotletes būs vieglāk izveidot. Sagatavo 4 kotletes, liec tās pannā uz cepampapīra, apslaki ar olīveļļu un cep 180 grādus karstā cepeškrāsnī ~20 min.

Kamēr cepas kotlete un kartupeļi, gatavo pesto. Virtuves kombainā vai blenderī līdz viendabīgai masai sasmalcini visas sastāvdaļas, izņemot eļļu. Kad tas izdarīts, virtuves kombainam darbojoties, masai lēnām pielej eļļu (tik daudz, lai mērce iegūst bieza krējuma konsistenci).

Sagriez avokado, sīpolu un tomātu plānās šķēlēs. Veido burgeru – pārgriez maizītes gareniski uz pusēm. Uz sausas pannas uzsildi katru maizītes pusi ~1 min, liekot to uz pannas ar griezuma vietu. Uzsmērē katrai maizes pusei 1 tējk. pesto mērces. Uz apakšējās puses liec kotleti, tai virsū vēl nedaudz pesto mērces. Papildini burgeru ar tomātu šķēlēm, sīpolu, avokado un salātlapām. Virsū liec otru maizes pusi un piespied, caurdurot burgeram koka iesmiņu vai nazi, lai visas sastāvdaļas turētos kopā.

Pasniedz burgeru ar kartupeļiem un balto mērci.