Scroll to Top

Veselīga uztura pamatprincipi cilvēkiem ar cukura diabētu

Publicēts: / / 1223 views

Veselīgs, uzturvielām bagāts uzturs var palīdzēt sadzīvot ar cukura diabēta saslimšanu un nepieļaut slimības komplikāciju attīstību vai pat palīdzēt no cukura diabēta izvairīties vispār. Cukura diabēts var skart ikvienu cilvēku un ģimeni, tādēļ ikdienā ir svarīgi ievērot veselīga uztura pamatprincipus, kas noderēs ne tikai diabēta pacientiem, bet ikvienam, kam rūp sava veselība. Kā norāda Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas diabēta aprūpes māsa Jana Jaņeviča un uztura speciāliste Liene Sondore, svarīgākais veselīga uztura priekšnoteikums ir pārdomāta pārtikas produktu izvēle un mērenība it visā.

Produktiem jābūt uzturvielām bagātiem

Cukura daudzumu asinīs var regulēt ar uztura palīdzību, tāpēc ir svarīgi pārzināt ieteicamo un nevēlamo produktu klāstu, kā arī zināt ogļhidrātu saturu tajos. Diabēta aprūpes māsa Jana Jaņeviča stāsta, ka ieteicams ikdienas uzturā iekļaut produktus, kas satur saliktos ogļhidrātus ar zemu glikēmisko indeksu (pilngraudu produktus), liesos olbaltumvielu produktus (gaļu, zivis, pākšaugus, liesos piena produktus), dārzeņus un augļus, kā arī skābpiena produktus bez pievienotā cukura. Uzņemot taukus, priekšroka jādod augu izcelsmes taukiem, kurus satur, piemēram, augu eļļas, rieksti un avokado. Taču jāapzinās, ka, lietojot šos produktus pārmērīgi, arī var iedzīvoties problēmās ar lieko svaru.

Ēdienam uz mūsu šķīvjiem jāsatur vitamīni, šķiedrvielas, ogļhidrāti, tauki, olbaltumvielas, antioksidanti un citas vērtīgas vielas. Augstā cukura un tauku satura dēļ no saldumiem un saldinātiem dzērieniem ikdienā vajadzētu atteikties pavisam. Ja rodas nepārvarama kāre pēc šokolādes, tad to var iekļaut ēdienkartē – vislabāk izvēlēties tumšo šokolādi ar augstu kakao saturu. Labāk apzināti izbaudīt vienu šokolādes konfekti pie kafijas tases, nevis skrienot ik pa laikam apēst vairākas, rezultātā negūstot garšas baudījumu un nevajadzīgi paaugstinot cukura līmeni asinīs.

Dārzeņi palīdz samazināt svaru

Diabēta aprūpes māsa Jana Jaņeviča stāsta, ka vēlams dārzeņus iekļaut vismaz katrā pamatēdienā, ēst pie jebkuras sviestmaizes un obligāti pie otrā ēdiena. Tie palīdz samazināt svaru un sāls, tauku un cepto ēdienu negatīvo ietekmi uz organismu. Jāatceras, ka dārzeņi var būt arī maltītes pamatsastāvdaļa, nevis tikai piedeva. Uz šķīvja dārzeņiem ir jāaizņem lielākā daļa vai vismaz puse, ogļhidrātu un olbaltumvielu bagātiem produktiem jāsadala atlikusī šķīvja puse. Uztura speciāliste Liene Sondore norāda, ka dārzeņi jāuzņem svaigi, nevis marinētā vai konservētā veidā. Ieteicams apēst vismaz 500 gramus dārzeņu dienā, veselīgi ir, piemēram, rīvēti kāposti, burkāni, kolrābji. Lai papildinātu ēdienu, nevajadzētu izmantot veikalos nopērkamās gatavās mērces, jo pat sāļajās mērcēs mēdz būt daudz cukura. Labāk mērci pagatavot mājās, izmantojot augstākā labuma olīveļļu, ķirbju eļļu, citronu sulu, piparus vai ķiplokus. Savukārt augļi un ogas var būt laba alternatīva treknam saldajam ēdienam.

Organisms ir kā puķe, kurai nepieciešams ūdens

Ūdens ir vitāli nepieciešams normālai organisma funkcionēšanai. Dehidrējoties pasliktinās ne tikai cilvēka fiziskā, bet arī psihiskā veselība, kā arī paātrinās novecošanas process. Cilvēki ar cukura diabētu mēdz instinktīvi patērēt vairāk ūdens, jo, uzņemot ūdeni, organisms no ķermeņa var izvadīt visu lieko. Ķermeni var salīdzināt ar puķi, kurai nepieciešams ūdens, lai tā augtu un būtu skaista. Ja puķei trūkst ūdens, tā novīst, un līdzīgi var notikt arī ar cilvēka ķermeni. Tas, cik daudz ūdens jāuzņem, ir atkarīgs no ķermeņa masas, uztura un fiziskās slodzes, taču vidēji tie ir 1,5-3l dienā.

Uzturs pirms un pēc fiziskās slodzes

Kustoties cukura līmenis asinīs krītas, tādēļ mērenas fiziskās aktivitātes – skriešana, peldēšana, braukšana ar riteni, pastaigas svaigā gaisā – nāk par labu pacientiem ar cukura diabētu. Diabēta māsa Jana Jaņeviča atgādina: “Cilvēkam ar cukura diabētu, kas lieto cukura līmeni pazeminošus medikamentus, fizisko aktivitāšu laikā ir iespējama strauja cukura līmeņa pazemināšanās jeb hipoglikēmija. Lai samazinātu šo risku, nav ieteicams nodarboties ar sportu tukšā dūšā.” Pirms sportošanas maltītē noteikti ir jāiekļauj saliktos ogļhidrātus saturoši pārtikas produkti, kas nodrošinās ķermeni ar enerģiju visas aktivitātes laikā. Jāņem vērā, ka pēc lielas fiziskās slodzes cilvēkam vēl vairākas stundas pastāv risks saskarties ar vēlīno hipoglikēmiju, tāpēc pēc sportošanas būtu ieteicams ieturēt vēl vienu sabalansētu ēdienreizi. Arī tajā vajadzētu iekļaut saliktos ogļhidrātus, taču mazākā daudzumā nekā pirms aktivitātes. Jāuzņem arī liesie olbaltumvielu produkti, lai atjaunotu muskuļus, un, protams, nedrīkst aizmirst par dārzeņiem.

Speciālistes atgādina, ka veselīga uztura pamatprincipi jāievēro ne tikai diabēta pacientiem, bet jebkuram, lai uzlabotu veselību un dzīves kvalitāti un samazinātu saslimšanas risku.