Mājas gatavotas mērces, ko izmantot svētku salātiem
Vēlies ēst veselīgi, bet svētku laiks atkal biedē ar majonēzē mērcētu salātu kalniem un trekniem cepešiem? Tradicionālos svētku salātos neveselīgākā sastāvdaļa bieži vien ir tieši mērce, tāpēc gaidot Ziemassvētkus un Jauno gadu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā divu viegli pagatavojamu mērču receptes – ar tām varēs aizstāt pierasto majonēzi salātos un papildināt citus svētku ēdienus.
Vieglā “majonēze”
Sastāvdaļas
300 g turku jogurta
2 tējk. Dižonas sinepju (var izmantot arī sinepes ar medu)
1 ēdamk. Vūsteras mērces
1/2 tējk. sīpolu pulvera (nav obligāti)
sāls, melnie pipari
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas kārtīgi samaisi, pievienojot sāli un piparus atbilstoši savai garšas izjūtai. Šo mērci droši var izmantot visiem klasiskajiem svētku salātiem majonēzes vietā.
Citrusu-olīveļļas mērce
Mērce lieliski derēs pie jebkuriem svaigo dārzeņu salātiem, lapu salātiem un pat kādiem oriģinālākiem salātiem, piemēram, makaronu un dārzeņu salātiem vai dārzeņu salātiem ar kuskusu, bulguru utt.
Sastāvdaļas
sula no 1 citrona
sula no 1 apelsīna
1/2 tējk. rīvētu miziņu no apelsīna un citrona (var nepievienot)
70 ml Extra Virgin olīveļļas
1/4 tējk. maigo sinepju
1 tējk. medus
1 maza, ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa
sāls, pipari pēc garšas
1/2 kaltēta oregano (var nepievienot)
Pagatavošana
Samaisa kopā visas sastāvdaļas, ielikt tās noslēgtā traukā un kārtīgi sakrata vismaz 30 sekundes, lai mērce iegūst viendabīgu konsistenci. Lieto uzreiz, jo mērce ātri noslāņojas. Ja neizlieto uzreiz, mērci var uzglabāt ledusskapī, bet samaisot ar salātiem, pirms lietošanas to atkal nepieciešams labi sakratīt. Ja mērces pagatavošanā lieto citrusaugļu miziņas, rīvējot augļus – sarīvē tikai dzelteno un oranžo mizas slāni, nepierīvējot klāt balto miziņas daļu – tā ir rūgta!
Noderīgi padomi, kā gudri veidot iepirkumu sarakstu
Viens no iepirkšanās zelta likumiem ir nedoties uz veikalu izsalkušam un bez iepirkumu...
Recepte: Aija Andrejeva gatavo pastu kā Itālijā
Pasta kā Itālijā? Tātad aromātiska, bagātīga un – pašu rokām gatavota! Tieši...
Rūpes par sejas ādu pēc svētkiem – kā veikt sejas ādas attīrīšanu un pabarošanu?
Gada nogalē piedzīvotie svētku pasākumi var būt īsts izaicinājums mūsu sejas ādai,...
Farmaceite kliedē 5 biežākos mītus par cukura diabētu
Cukura diabēts viennozīmīgi ir slimība, kas mūsdienās cilvēkus skar arvien vairāk....