Trīs receptes bērniem īstai Ziemassvētku garšai
Svētku sajūtu var radīt dažādos veidos, un viens no tiem ir izbaudīt garšas, kuras saistās ar šiem svētkiem. Tradicionālās Ziemassvētku garšas ir piparkūkas, mandarīni un silti, aromātiski dzērieni. Rimi Bērniem eksperte Lība Smildziņa dalās ar receptēm, kuras varēs pagatavot bērni, jau ierastajām receptēm piešķirot Ziemassvētku garšu.
Piparkūku cepumi (40 minūtes; 25 cepumi)
Sastāvdaļas:
1 ēd. k. kakao;
2 ēd. k. dažādu piparkūku garšvielu (anīsa zvaigznes, kanēlis, krustnagliņas, pipari, muskatrieksts u. c.);
1/2 tējk. ingvera garšvielas;
150 g miltu;
1/2 tējk. sodas;
1/4 tējk. cepamā pulvera;
šķipsna sāls;
115 g sviesta;
200 g brūnā cukura;
1 ola;
100 g tumšās šokolādes;
100 g baltās šokolādes
Pagatavošana
Dzirnaviņās sajauc kakao, piparkūku garšvielas un ingvera garšvielu. Visu ber bļodā, klāt pievieno miltus, sodu, cepamo pulveri, sāli un samaisi. Citā bļodā liec sviestu un cukuru, sablendē. Masai pievieno olu un vēlreiz samaisi. Smalkākos gabaliņos sagriez tumšo un balto šokolādi un pievieno sausajām sastāvdaļām. Tad abu bļodu saturu sajauc kopā un kārtīgi samaisi. Uz cepamās pannas kārto nelielas mīklas bumbiņas un mazliet saplacini. Cep 160 grādos aptuveni 15 minūtes.
Pirms cepšanas cepumu mīklu var sarullēt, ietīt pārtikas plēvē un atpūtināt saldētavā divas stundas.
Ziemassvētku deserts (15 minūtes; 4 pers.)
Sastāvdaļas:
200 g piparkūku;
viena apelsīna miziņa;
sula no viena apelsīna;
200 g zefīra;
200 g eko jogurta bez piedevām;
dzērveņu pulveris
Pagatavošana
Piparkūkas sablendē, tām pievieno sarīvētu apelsīna miziņu un sulu, tad vēlreiz sablendē. Masu kārto deserta traukos. Mazākos gabaliņos sagriez zefīrus, tos ber bļodā, pievieno jogurtu bez piedevām un samaisi. Zefīra-jogurta masu glīti kārto virs sadrupinātajām piparkūkām. Sietiņā ber dzērveņu pulveri un pārbirdini pāri desertiem.
Piparkūku kakao (10 minūtes;1 pers.)
Sastāvdaļas:
100 ml ūdens;
2 ēd. k. kakao pulvera;
1 tējk. piparkūku garšvielu;
1 ēd. k. sīrupa;
100 ml piena;
mazie maršmelovi
Pagatavošana
Katliņā vāri ūdeni. Tam pievieno kakao pulveri, piparkūku garšvielu, sīrupu. Atsevišķā katliņā uzsildi pienu. Kakao sīrupu lej glāzē, pāri lej silto pienu un pievieno mazos maršmelovus.
Rīgā uzstāsies alternatīvais popmūziķis Džons Mauss
13. novembrī koncerttelpā “Tu jau zini Kur.” (Tallinas iela 10-3) uzstāsies...
Noklausies! Samanta Tīna aicina sekot sevis labākajai versijai jaunajā dziesmā “Dzenos sev līdzi”
Otrdien, 23. jūlijā, ar jaunu dziesmu “Dzenos sev līdzi”, kas vēsta par sevis atrašanu,...
Lucavsalā norisināsies “Positivus” festivāls
No 19. līdz 20. jūlijam Lucavsalā, norisināsies festivāls “Positivus”. Sadarbībā...
Gatis Mūrnieks un Sabīne Berezina izdod kopīgu dziesmu “Klusi lido mūsu domas”
Dziesmu autors un dziedātājs Gatis Mūrnieks, kurš sadarbojas ar daudziem pazīstamiem...