Radošas receptes klasiskam Ziemassvētku galdam!
Tieši bagātīgi klāts svētku galds ir viena no svarīgākajām Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas sastāvdaļām. Lai tradicionālos svētku ēdienus papildinātu ar jaunām receptēm, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone aicina izmēģināt divus ēdienus, kas ne tikai labi garšos, bet arī vizuāli rotās jūsu svētku galdu.
Ēdamais Ziemassvētku vainags
Sastāvdaļas
Siera bumbiņām
100 g fetas siera ar samazinātu tauku saturu
60 g krēmsiera
40 g smalki sarīvēta parmezāna siera
30 g smalki sakapātu pistāciju vai citu riekstu
20 g melno sezama sēklu
~100 g rozmarīna zariņu
Ķiršu tomātiņi
Olīvas
Saulē kaltēti tomāti
Pagatavošana
1) Bļodā ar dakšiņu sajauc visus sierus viendabīgā maisījumā un no iegūtās masas ar rokām veido nelielas bumbiņas. Liec tās saldētavā uz 20 min.
2) Atdzesētās bumbiņas apviļā sezama sēklās un pistācijās, ievieto tās ledusskapī, kamēr sagatavo vainagu.
3) Uz liela šķīvja aplī izkārto rozmarīna zariņus – tā, lai aplis atgādina vainagu. Uz rozmarīna virsū kārto iepriekš pagatavotās siera bumbas, olīvas, ķiršu tomātiņus un saulē kaltētus tomātus. Ja ir vēlme, vainagu var papildināt arī ar citām uzkodām.
Žāvētu augļu kēksiņi jeb “kapkeiki”
Sastāvdaļas
100 g žāvētu aprikožu
100 g rozīņu
100 g mandeļu
100 g žāvētu plūmju
50 g cukurotā ingvera
50 g žāvētu ķiršu
60 g medus
50 g brūnā cukura
50 g rapšu eļļas
Sula no 1 apelsīna
2 ēdamk. apelsīnu miziņas, smalki sarīvētās
1 ola
60 g pilngraudu kviešu miltu
30 g mandeļu miltu
½ tējk. sodas
½ tējk. cepamā pulvera
1 tējk. maltā kanēļa
½ tējk. maltā muskatrieksta
½ tējk. maltā ingvera
šķipsniņa sāls
Krēmam
500 g maskarpone siera
200 g saldā krējuma
½ tējk. maltā kanēļa
½ tējk. vaniļas cukura
2 ēdamk. pūdercukura
½ ēdamk. kakao
Dažādi Ziemassvētku tematikai piemēroti rotājumi
Pagatavošana
1) Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem.
2) Žāvētās aprikozes un plūmes sagriez nelielos gabalos, riekstus — uz pusēm.
3) Lielā bļodā sajauc rapšu eļļu ar olu. Pievieno apelsīna sulu, medu un brūno cukuru, sajauc visu kopā.
4) Bļodiņā sajauc kviešu un mandeļu miltus kopā ar garšvielām, sāli, sodu un cepamo pulveri, un pievieno eļļas maisījumam. Visu kārtīgi sajauc un pievieno žāvētus augļus un riekstus.
5) Mazo kēksu formās saliec papīra formiņas. Samaisi un sadali mīklu pa formiņām tā, lai būtu aizpildītas 2/3 papīra formas. Liec cepeškrāsnī un cep 25-30 minūtes līdz kēksiņi kļuvuši zeltaini. Izņem kēksus no krāsns un atstāj tos vēl 5 minūtēm pannā, tad izņem no pannas un pilnībā atdzesē.
6) Gatavo krēmu – visas sastāvdaļas apmēram 3-5 minūtes saputo mikserī lielā ātrumā. Iegūto masu liec konditorejas maisā un rotā kēksus, veidojot no krēma eglītes formu. Izdekorē eglītes ar citiem sagatavotajiem rotājumiem.
Noderīgi padomi, kā gudri veidot iepirkumu sarakstu
Viens no iepirkšanās zelta likumiem ir nedoties uz veikalu izsalkušam un bez iepirkumu...
Recepte: Aija Andrejeva gatavo pastu kā Itālijā
Pasta kā Itālijā? Tātad aromātiska, bagātīga un – pašu rokām gatavota! Tieši...
Rūpes par sejas ādu pēc svētkiem – kā veikt sejas ādas attīrīšanu un pabarošanu?
Gada nogalē piedzīvotie svētku pasākumi var būt īsts izaicinājums mūsu sejas ādai,...
Farmaceite kliedē 5 biežākos mītus par cukura diabētu
Cukura diabēts viennozīmīgi ir slimība, kas mūsdienās cilvēkus skar arvien vairāk....