Scroll to Top

Lienes Zemītes uzkodas un kūka Baltā galdauta svētkiem

Publicēts: / / 1420 views

Ik gadu 4. maijā, svinot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, klājam baltus galdautus, pulcējamies uz kopīgām brokastīm, pusdienām vai vakariņām un godinām savu mīļo Latviju. Lai arī šogad svētkus svinam šaurā ģimenes lokā katrs savās mājās, Rimi Gardēži aicina tos padarīt neaizmirstami skaistus un gardus, klājot baltu galdautu un gatavojot cienastu no Latvijas produktiem.

“Mēs katru gadu 4. maijā svinam Baltā galdauta svētkus, to darīsim arī šogad, tomēr šaurā ģimenes lokā. Šobrīd vēl vairāk nekā jebkad mums jābūt vienotiem un stipriem, tāpēc aicinu klāt baltu galdautu, kas simbolizē pašapziņu, lepnumu un ir kā vienojošais elements. Esmu sagatavojusi skaistu galda klājumu, idejas vieglām uzkodām un svētku karalieni – ķiršu-biezpiena kūku ar šokolādes cepumu pamatni. Lai skaisti un ģimeniski svētki!” novēl Liene Zemīte.

Viegli pagatavojama uzkoda

Veselīgi, ātri pagatavojami, mūsdienīgi un pārsteidzoši – tā ir šo svētku uzkodu devīze. Iecienīta uzkoda Lienes mājās ir mazās kartupeļu pankūciņas ar lasi.

Mazās kartupeļu pankūciņas ar lasi (4 personām, 35 minūtes)

Nepieciešams:

2 lieli kartupeļi
2–3 šķipsniņas sāls
Šķipsniņa piparu
Puse olas
50 g parmezāna
Olīveļļa cepšanai
100 g svaigā siera Rasa
8 plānas šķēlītes mazsālīta laša vai foreles
100 g gurķa
Zaļumi dekoram

Pagatavošana:
Sarīvē kartupeļus, piejauc sāli, piparus, olu, rīvētu parmezānu, samaisi un cep sakarsētā eļļā, kamēr zeltaini brūnas. Nosusini salvetē, liec uz uzkodu šķīvja, uz katras pankūciņas kārto pustējkaroti svaigā siera, tad mazsālīta laša gabaliņu, dekorē ar sasmalcinātu gurķi un zaļumiem. Šo uzkodu iesaku ēst siltu.

Svētku kūka

“Lai silda saule – kāpēc karsēt vēl arī cepeškrāsni? Īpašā svētku kūka būs pa spēkam ikvienam, arī tiem, kuri ar cepšanu ir uz “jūs”, jo šīs svētku kūkas pagatavošanai vajadzīgi vien Latvijas produkti un jūsu čaklās rokas,” viegli pagatavojamu svētku biezpiena kūku ar šokolādes cepumu pamatni piedāvā Liene Zemīte.

Ķiršu-biezpiena kūka ar šokolādes cepumu pamatni (12 personām, 60 minūtes)

Nepieciešams:

350 g šokolādes cepumu Selga
100 sviesta
500 g biezpiena
100 g saldā krējuma
75 g pūdercukura
Miziņa no ¼ citrona
20 g vaniļas cukura
350 g saldētu ķiršu (vai citu ogu)
100 g svaigā siera Rasa
100 g cukura
10 g želatīna
50 g ūdens mērcēšanai
Ogas dekorēšanai

Pagatavošana:

Aplej želatīnu ar aukstu ūdeni.
230 g Selgas cepumu samal miltos un sajauc ar mīkstu sviestu, izlīdzini vienmērīgā kārtā kūkas formā, liec ledusskapī vai saldētavā, kamēr pamatne sacietē. Samal biezpienu, pūdercukuru, saldo krējumu, citrona miziņu un vaniļas cukuru viendabīgā masā, kārto uz cepumu pamatnes un izlīdzini. Pāri liec atlikušos cepumus un ievieto ledusskapī.
Ūdens peldē izkausē iepriekš izmērcētu želatīnu. Sablendē ķiršus. Saputo saldo krējumu, cukuru un svaigo sieru līdz viendabīgai, stingrai konsistencei. Želatīnam piejauc nedaudz sablendēto ķiršu, samaisi. Tad savieno visas trīs masas un sajauc līdz viendabīgai konsistencei. Lej uz cepumu un biezpiena kārtas. Liec ledusskapī, kamēr krēms sastingst. Dekorē ar svaigām ogām.