Kuras olas būs īstās Lieldienu galdam?!
Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas svinam etnogrāfiskās tradīcijās, vai kristīgās noskaņās, šie svētki nav iedomājami bez olām, bet kas jāzina, izvēloties olas Lieldienām? Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls piedāvā īsu apskatu, kam, jāpievērš uzmanība, lai, pērkot olas svētku galdam, sarūpētu pašu labāko!
Kā apliecina veikalu tīkla dati, Lieldienu nedēļā pieprasījums pēc olām katru gadu trīskāršojas, taču gan svētkos, gan ikdienā visvairāk tiek pirktas sprostos dētas olas. SIA ELVI Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine stāsta: “Lai izprastu, kādos apstākļos dzīvojuši putni, kuru olas iegādājaties, vislabāk apskatīt marķējumu – ciparu un burtu kombināciju uz pašām olām. Tur esošie dati norāda gan svarīgāko informāciju par putnu sadzīves apstākļiem, gan olu izcelsmes valsti, gan ražošanas uzņēmumam piešķirto identifikācijas numuru, sniedzot garantiju, ka pērkat pārbaudāmu un kvalitātes prasībām atbilstošu produktu! Reizēm uz olām var ieraudzīt arī informāciju, cik ilgi produkts ir derīgs uzturā, tomēr tā nav obligāta prasība un šos datus vislabāk meklēt uz olu ārējā iepakojuma.”
Pirmais cipars olu marķējumā norāda, kādos apstākļos turētas vistas kuru olas pērkat – jo lielāks ir šis cipars, jo ierobežotākos apstākļos putni turēti! Ar “0” marķē olas, kas iegūtas bioloģiskās saimniecībās, kods “1” tiek piešķirts brīvi turētu putnu olām, ar ciparu “2” apzīmē olas, kas iegūts no kūtī turētām vistām, savukārt “3” ir sprostos dētu olu apzīmējums. Sprostos turētas vistas savu ikdienu pavada apmēram 0.75 kvadrātmetru lielā platībā, tāpēc pēdējā laikā ir izvērtušās plašas diskusijas par šīs olu ieguves metodes ētiskajiem apsvērumiem, tomēr šādas olas ir vislētākās un tāpēc vēl arvien vispieprasītākās.
Par olu kvalitātes radītāju tradicionāli tiek uzskatīta olas dzeltenuma krāsa, tomēr svarīgi atcerēties – to visvairāk nosaka putna uzturs, un mūsdienu putnu barības bieži vien tiek speciāli papildinātas ar vielām, kas nodrošina spilgtu olas dzeltenumu, tādēļ var gadīties, ka putnam, kas ēd vienveidīgu un šādi speciāli uzlabotu ēdienu, dzeltenums ir pat spilgtāks, nekā dabiskā vidē turēta putna olai. Speciālās barības papildvielas olas dzeltenumam parasti piešķir oranžīgu toni, savukārt dabiskāk barotām vistām olas dzeltenums var būt blāvāks, taču ar saules dzeltenu nokrāsu.
Protams, visas veikalos nopērkamās olas ir kvalitatīvas un drošas lietošanai uzturā, tāpēc savam svētku galdam droši var izvēlēties jebkuras. Interesanti, ka straujākais pieprasījuma pieaugums Lieldienu laikā vērojams tieši raibajām paipalu oliņām, un, lai arī gadu no gada veikalu sortimentā atrodamas visdažādākās olu krāsas, pircēji atzīst – Latvijā olas Lieldienās visvairāk krāso ar dabiskām krāsvielām!
Noderīgi padomi, kā gudri veidot iepirkumu sarakstu
Viens no iepirkšanās zelta likumiem ir nedoties uz veikalu izsalkušam un bez iepirkumu...
Recepte: Aija Andrejeva gatavo pastu kā Itālijā
Pasta kā Itālijā? Tātad aromātiska, bagātīga un – pašu rokām gatavota! Tieši...
Rūpes par sejas ādu pēc svētkiem – kā veikt sejas ādas attīrīšanu un pabarošanu?
Gada nogalē piedzīvotie svētku pasākumi var būt īsts izaicinājums mūsu sejas ādai,...
Farmaceite kliedē 5 biežākos mītus par cukura diabētu
Cukura diabēts viennozīmīgi ir slimība, kas mūsdienās cilvēkus skar arvien vairāk....