Scroll to Top

Izcili gardas receptes Ziemassvētku galdam

Publicēts: / / 1617 views

Ziemassvētki ir noskaņu laiks, kad īpaši ievērojam dažādas tradīcijas, gan izrotājot māju, gan gādājot dāvanas, gan svinot svētkus. Ievērot tradīcijas ir skaisti, taču tas nenozīmē, ka svētku galdā ik gadu jāliek vieni un tie paši ēdieni. Lai pārsteigtu sevi un savus mīļos, Rimi Gardēži, šefpavārs Normunds Baranovskis un Latvijas gardāko stāstu meistare Ilze Jurkāne, piedāvā trīs izcili gardas un vienkāršas receptes, ko šogad celt Ziemassvētku galdā.

“Virtuvē šogad iesaku mazliet izaicināt un pārsteigt pašam sevi, izmēģinot jaunas svētku receptes. Par šīm viegli pagatavojamām, taču tik ļoti gardajām receptēm varu garantēt, ka viesi sniegsies pēc papildu porcijas!” sola Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis.

Salāti ar vītinātu gaļu, marinētām sēnēm, lazdu riekstiem un olīvām

Iesaka Rimi Gardēde Ilze Jurkāne

Nepieciešams:

1 lielais iepakojums salātu maisījuma
1 svaigs gurķis, sagriezts kubiņos
200 g zaļo vai melno olīvu bez kauliņiem
100 g granātābola sēkliņu
5 ēd. k. lazdu riekstu eļļas (var arī izmantot olīvu vai citu eļļu)
3 ēd. k. sojas mērces
3 ēd. k. aveņu etiķa vai balzametiķa, kuram pievieno 1 tējk. aveņu ievārījuma
12 ķiršu tomāti, pārgriezti uz pusēm
200 g vītinātas gaļas plānās šķēlēs
250 g marinētu sēņu
100 g rīvēta cietā siera
150 g grauzdētu lazdu riekstu, rupji sasmalcināti

Pagatavošana:

Salātu maisījumu sadala pa četriem šķīvjiem vai izvieto lielā, lēzenā šķīvī. Vītināto gaļu saplēš ar pirkstiem un izbārsta virs salātiem. Uzkaisa sēnes, tomātus, olīvas, sieru un gurķus. Lazdu riekstus ievieto maisiņā un nedaudz pasit ar āmuru vai pudeli. Pārkaisa salātiem. Mērci pagatavo no eļļas, sojas mērces un etiķa, pārlej salātiem. Apkaisa ar granātābolu sēkliņām. Servē kā atsevišķu ēdienu vai pirms gaļas vai zivju ēdiena. Var arī pasniegt kopā ar otro ēdienu.

Vistas šķiņķīši apelsīnos

Iesaka Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis

Nepieciešams:

8 vistas šķiņķīši ar kaulu
2 apelsīni
4 rozmarīna zariņi
8 timiāna zariņi
1 sīpols
1 ķiploks
1 ēd. k. itāļu garšvielas Selection by Rimi
2 ēd. k. olīveļļas
1 ēd. k. saldās paprikas pulvera
1 tējk. koriandra sēklu
Sāls pēc garšas

Pagatavošana: Sajauc 1 apelsīna sulu un norīvētu miziņu ar pārējām sastāvdaļām un ierīvē vistas šķiņķīšus. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Liek visu cepeštraukā un pievieno otru apelsīnu, sagrieztu šķēlēs. Cep 1 stundu. Pasniedz ar iemīļotākajām piedevām, kartupeļu biezeni, kuskusu, rīsiem vai bulguru.

Piparkūku torte

Iesaka Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis

Nepieciešams

Biskvītam:

5 vistu olas
5 ēd. k. brūnā cukura
4 1⁄2 ēd. k. kviešu miltu
1 1⁄2 ēd. k. maltas piparkūku garšvielas
1 ēd. k. kakao
Šķipsniņa sāls

Krēmam:

250 ml saldā krējuma
500 g Maskarpones siera
100 g pūdercukura
1 laims (miza un sula)

Kūku dekorējumi pēc izvēles.

Pagatavošana:

Puto olas ar elektrisko mikseri, lēnām pievienojot cukuru. Kad olas saputojušās biezā krēmā, pievieno caur sietu izsijātus miltus, sajauktus kopā ar kakao, sāli un piparkūku garšvielām. Miltus iecilā, bet neputo. Lej kūkas formā un cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 40–50 minūtes. Atdzesē un pārgriež uz pusēm. Sagatavo krēmu: saputo saldo krējumu ar pūdercukuru, pievieno sieru, laima sulu un miziņu un saputo biezā krēmā. Krēmu klāj starp abām biskvīta kārtām un virsū. Ievieto ledusskapī uz vismaz 1 stundu, lai savilktos garšas. Dekorē pēc patikas.