Gardi deserti bez pievienota cukura
Silto vasaru aiz loga strauji nomainījis vēss, lietains rudens, un, sākoties drēgnajam laikam, arvien biežāk gribas sevi palutināt ar tasi karstas tējas vai kādu saldu kārumu. Lai rudenīgā našķošanās nebeigtos ar nevēlamiem svara kilogramiem, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā receptes gardiem un veselīgiem mājās gatavotiem desertiem bez pievienota cukura. Ātri pagatavojamie šokolādes mafini būs lielisks papildinājums rīta kafijai vai omulīgai pēcpusdienas pasēdēšanai draugu lokā, bet ķirbju creme-brûlée, iespējams, ir pati radošākā recepte desertam no rudens skaistuļa ķirbja. To noteikti ir vērts pamēģināt pat tiem, kas šaubās, vai francūžu iecienītais deserts parastā latvieša virtuvē vispār ir pagatavojams?! Izdosies!
Šokolādes mafini ar grieķu jogurtu
Gatavošanas laiks: 25-30 minūtes
Sastāvdaļas
2 olas
125 g kviešu miltu
60 g kakao
1 tējk. cepamā pulvera
½ tējk. sāls
2 ēdamk. augu eļļas
150 g grieķu jogurta
150 g nelielos gabaliņos sadalītas tumšās šokolādes (70% kakao)
1 tējk. vaniļas esences
Pagatavošana
1) Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam.
2) Lielā bļodā sajauc olas, jogurtu un eļļu.
3) Pievieno masai pārējās sastāvdaļas un beigās pieliek klāt smalki salauztu, sagrieztu vai sarīvētu tumšo šokolādi.
4) Iegūto mīklu kārtīgi samaisa, pilda mafinu formās un cep aptuveni 12 minūtes.
Ķirbju creme-brûlée
Gatavošanas laiks: (35 -40 minūtes+2 stundas ledusskapī)
Sastāvdaļas
4 olas dzeltenumi
350 g saldā krējuma
120 g ķirbju biezeņa (vislabāk no muskata vai riekstu ķirbja)
1 tējk. kanēļa,
šķipsniņa muskatrieksta
*1 ēdamk. medus (var nepievienot)
Pagatavošana
1) Pagatavo ķirbju biezeni – ķirbju mīkstumu bez mizas cep cepeškrāsnī vai tvaicē, kamēr tas mīksts un pēc tam sablendē.
Katliņā uzsilda saldo krējumu līdz vārīšanas brīdim (bet neuzvāra, izslēdz uguni, kad šķidrums uzmet pirmo burbuli).
2) Sakuļ olu dzeltenumus kopā ar ķirbju biezeni, kanēli, muskatriekstu un medu (medus pievienošana nav obligāta – kanēlis un ķirbis jau dos dabīgu saldumu).
3) Iemaisa olu dzeltenumu masā saldo krējumu.
4) Izkāš iegūto masu caur sietu un izlej 4 mazos karstumizturīgos trauciņos.
5) Trauciņus liek lielākā, dziļākā cepamformā un formu līdz pusei piepilda ar verdošu ūdeni.
6) Cep līdz 160 grādu karstumam sakarsētā cepeškrāsnī ~20 minūtes.
7) Izņem no cepeškrāsns, atdzesē un ieliek ledusskapī vismaz uz 2 stundām.
8) Bauda!
Noderīgi padomi, kā gudri veidot iepirkumu sarakstu
Viens no iepirkšanās zelta likumiem ir nedoties uz veikalu izsalkušam un bez iepirkumu...
Recepte: Aija Andrejeva gatavo pastu kā Itālijā
Pasta kā Itālijā? Tātad aromātiska, bagātīga un – pašu rokām gatavota! Tieši...
Rūpes par sejas ādu pēc svētkiem – kā veikt sejas ādas attīrīšanu un pabarošanu?
Gada nogalē piedzīvotie svētku pasākumi var būt īsts izaicinājums mūsu sejas ādai,...
Farmaceite kliedē 5 biežākos mītus par cukura diabētu
Cukura diabēts viennozīmīgi ir slimība, kas mūsdienās cilvēkus skar arvien vairāk....