Scroll to Top

Latvijas iedzīvotāji vasarā ēd daudz augļu un ogu, iecienītākās – zemenes!

Publicēts: / / 1237 views

Laikā, kad Latvijas daba gan dārzos, gan mežos mūs lutina ar dažādu augļu un ogu pārbagātību, lielā daļa Latvijas iedzīvotāju ikdienas ēdienkarti regulāri papildina ar svaigām ogām un augļiem, liecina nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla “ELVI” veiktā aptauja. Gandrīz 45 % aptaujāto atzinuši, ka dienā regulāri apēd vismaz 2-3 porcijas (300 līdz 500 gramus) šo produktu, turklāt gandrīz 43% respondentu norādījuši – svaigas ogas un augļus vasarā ēd gandrīz katru dienu, 34,6% – vairāk kā 3 reizes nedēļā.

Jautāti par to, kāda veidā aptaujātie izvēlas sagatavot augļus un ogas, 45,1% respondentu norāda – ogas un augļus vasarā ēd svaigus, savukārt 12,1% labprāt gatavo augļu kokteiļus jeb tā sauktos smūtijus, tādējādi piešķirot savai ēdienkartei jaunas garšas nianses, turklāt 16,6 % atzīst, ka vislabprātāk izvēlas Latvijā augušus produktus, jo tie, viņuprāt, ir ar visaugstāko uzturvērtību. Vairums aptaujāto (28,4%) svaigas ogas un augļus savai ikdienas maltītei pērk veikalos, tomēr daudzi arī norāda – galvenokārt ēd tos augļus un ogas, ko paši izaudzē savā dārzā (24%) vai savāc mežā (14,2%).

SIA “ELVI Latvija” komercdirektore Laila Vārtukapteine, komentējot aptaujas rezultātus, stāsta: “ELVI veiktās aptaujas dati apstiprina pārdošanas tendences ELVI tīklā – vasaras sezonā savu ēdienkarti labprāt papildinām ar svaigām ogām un sezonas augļiem, tādējādi uzņemot tik vērtīgos vitamīnus, minerālvielas un šķiedrvielas, ko satur šie produkti. Turklāt priecājos, ka šīs aptaujas rezultāti parāda gan to, ka augļi un ogas ieņem nozīmīgu vietu mūsu vasaras ēdienkartē, gan arī apliecina – sabiedrība kļūst arvien izglītotāka, novērtē Latvijā audzētu augļu un ogu uzturvērtību, domā par to, lai arī ēdot augļus un ogas, netiktu uzņemts pārāk daudz cukura.”

98,4% no visiem aptaujātajiem uzskata, ka augļi un ogas ēdienkartē jāiekļauj, jo tie ir nozīmīgs vitamīnu un šķiedrvielu avots, savukārt 66% domā, ka sabalansēta uztura nodrošināšanai dienā būtu jāapēd aptuveni 400 grami svaigu augļu un ogu. “Šie rezultāti atbilst uztura speciālistu rekomendācijām un norāda – sabiedrība kļūst arvien izglītotāka un pārzina veselīga uztura pamatnosacījumus,” apstiprina Laila Vārtukapteine.

Par iecienītākajām vasaras sezonas ogām aptaujātie atzinuši zemenes – tās regulāri patērē 8,9% respondentu. Vasarā, līdzīgi kā citos gadalaikos, bieži tiek ēst arī āboli (7,4%) un banāni (7,1%). Daudzi labprāt našķējas ar upenēm (5,1%), ķiršiem (5,1%) avenēm (5,2%) mellenēm (5,3%) un jāņogām (4,2%), kas Latvijā ir izteikti sezonas produkti un atrodami ne vien veikalu plauktos, bet piemājas dārziņos vai mežos. No svešzemju augļiem un ogām visbiežāk tiek ēsti arbūzi (4,4%), persiki (2,2%) un nektarīni (2,8%). L.Vārtukapteine rezumē: “Dati par iecienītākajiem augļiem un ogām pierāda – vasaras sezonā izteikti novērtējam tās dabas bagātības, ko varam izaudzēt savā dārzā un savākt tuvējos mežos. Protams, ēdienkartē tiek ieļauti arī siltākās zemēs auguši augļi un ogas, tomēr vasara un rudens pirmkārt ir Latvijā augušu augļu un ogu laiks!”