Scroll to Top

Kā par laulības pārkāpšanu soda dažādās valstīs

Publicēts: Piektdiena, 8. aprīlis 2016 16:35 / / 1759 views

Ja Latvijā krāpšanas sekas nav nekas vairāk kā sabiedrības nosodījums, dažās citas valstīs sods par netikumīgu rīcību var būt daudz nepatīkamāks – apskati, kā laulības pārkāpējus soda citur!

Šveice

Attīstītajā valstī joprojām darbojas morāles likumi. Tātad, vīrietim, kurš krāpis savu sievu, un pēc tam izšķīries, oficiāli aizliegts precēties turpmākos trīs gadus.

Turcija

Kopš 1996. gada par krāpšanu tiesa var vīrietim vai sievietei piespriest 5 gadu cietumsodu.

Ķīna

Par laulības pārkāpšanu ķīniešiem draud 2 gadi cietumā un puse no īpašuma konfiskācijas – tas attiecās gan uz sievietēm, gan vīriešiem.

Mali

Tā ir mājvieta daudzām ciltīm, katrai ar savām tradīcijām. Piemēram, Dogonu ciltī sievietei ir aizliegts krāpt savu vīru tikai ar viņa radiniekiem. Sods – izraidīšana no cilts.

Indonēzija

Šeit par laulības pārkāpšanu var tikt piespriests ieslodzījums uz laiku līdz 15 gadiem.

Vjetnama

Kopš 2013. gada laulības pārkāpējiem nākas samaksāt naudas sodu 50-150 ASV dolāru apmērā.

Irāna un daudzas citas musulmaņu valstis

No 1990. gada, pēc Irānas likumiem, vīrietim, vai pat viņa radiniekam ir tiesības nogalināt krāpēju bez tiesas. Turpretī vīrietim, kurš krāpa savu sievu, draud vien publisks rājiens.

Afganistāna

Laulības pārkāpēji tiek sodīti ar publisku pēršanu, un, ja tas nedarbojas, tie tiek sodīti ar cietumsodu līdz 10 gadiem. Bet tas ir labāk nekā agrāk, kad sievietes tika piekautas līdz nāvei ar akmeņiem, bet vīriešus vienkārši publiski nosodīja.