Scroll to Top

Rudens lielākā oga – ķirbis

Publicēts: / / 447 views

Šobrīd veikalos nopērkami vairāku desmitu šķirņu ķirbji – muskata, sviesta, svaigēšanas, cepamie, Halovīna, spageti un citi dažāda lieluma, krāsu un garšu ķirbji. Visā pasaulē to ir vēl daudz vairāk. Katrs no tiem ir unikāls, jo ķirbjiem nemēdz būt identiskas formas. Garšas īpašības gan vienas šķirnes ietvaros ir daudzmaz vienādas, bet pašu ogu var izmantot gan saldajos, gan sāļajos ēdienos. Šefpavārs Normunds Baranovskis un Liene Zemīte – piedāvā divas receptes, kā gardi pagatavot skaisto rudens ogu – ķirbi.

Ja vēlies uzglabāt ķirbi ilgāku laiku, pārliecinies, lai tā miza nebūtu bojāta: ķirbja cietā miza ir apvalks, kas aizsargā lielo ogu no apkārtējās vides ietekmes, un, ja tā nav bojāta, ķirbi var glabāt pat veselu gadu – līdz nākamajai ražai, stāsta Normunds Baranovskis. “Ķirbi var pagatavot pilnībā – no sēklas līdz pat mizai. Sēklas var izlobīt un no zaļā mīkstuma pagatavot miltus vai sagrauzdēt un pievienot salātiem un cepumiem. Sēklu apvalkus parasti nelieto uzturā, bet tos noteikti var izbarot pīlēm parkā vai izmantot kā komposta elementu. Ķirbja mīkstumam ir daudz dažādu nokrāsu, no gaiši dzeltenas līdz spilgti oranžai, un tas mēdz būt gan sulīgāks, gan miltaināks. Tāpēc, gatavojot ēdienu, ir svarīgi izvēlēties receptē norādīto ķirbi”, piekodina Rimi šefpavārs.

Arī ķirbju miza mēdz būt mīkstāka vai cietāka. Viscietākā miza un gandrīz nemaz mīkstuma ir Halovīna ķirbim, kas tāpēc ir lieliski piemērots grebšanai. Ķirbjiem ar mīkstāku mizu to var pat nenogriezt: cepot vai vārot, miza piešķirs ēdienam papildu garšu, krāsu un noteikti arī vitamīnus. J”a nu tomēr miza šķiet pārāk cieta, to var nogriezt un izkaltēt, pēc tam – samalt pulverī. Košo, krāsaino ķirbju mizu pulveri var pievienot gandrīz jebkuram ēdienam, sākot ar brokastu pārslām, beidzot ar salātiem, zupām un kūkām”, radošām idejām iedvesmo Rimi Gardēdis.

“Ķirbi apbrīnoju jau kopš bērnības. Tā ir vislielākā oga, ko var pievienot gaļai un putnu gaļas ēdieniem, gatavot zupās un sautējumos, marinēt un, protams, iecept desertos un kūkās. No bērnības man visspilgtāk atmiņā saglabājies marinētais ķirbis, kuru mamma vārīja ar citronskābi, kanēli un dažkārt arī cidonijām. To parasti pasniedza pie otrajiem ēdieniem, taču man tas bija saldā vietā, – pikanti salds ar izteiktu kanēļa un krustnagliņu garšu. Desertos un kūkās ķirbi visvairāk izmanto ASV, tā ir slavena ar savu “pumpkin pie”. Taču jau labi sen ķirbis ir iekarojis arī Eiropas konditoru un saldumu mīļu sirdis”, stāsta Liene Zemīte.

Normunds Baranovskis

Siltie ķirbju un lēcu salāti (20 minūtes, 2 personām)

Sastāvdaļas:

300 g sviesta ķirbja vai cepamķirbja mīkstuma;

2 ķiploka daiviņas;

50 ml rapšu eļļas;

20 g sviesta;

šķipsna sāls;

70 g lēcu;

3 kāti lapu (kale) kāposta;

100 g Indijas riekstu;

1 ēd. k. sezama sēklu;

60 g kazas siera Chevres;

1 citrons pēc garšas;

čili pēc garšas.

Pagatavošana

Novāri lēcas, sagriez ķirbi gabaliņos, sakapā ķiploku un sasildi to ar eļļu un sviestu. Pievieno ķirbja gabaliņus un sautē, līdz tie kļūst mīksti. Tad liec klāt kale lapas, Indijas riekstus un sezama sēklas, samaisi ar lēcām, sāli pēc garšas un citrona sulu. Pasniedz siltu ar kazas sieru un čili pēc garšas.

Liene Zemīte

Ķirbju kūka (1 stunda 40 minūtes)

Nepieciešams:

kūkas forma 23 cm diametrā

Sastāvdaļas

Biskvītam:

4 olas;

180 g brūnā cukura;

180 g baltā cukura;

160 g kviešu miltu;

60 g ķirbju miltu;

90 g mandeļu miltu;

8 g cepamā pulvera;

40 g rapšu eļļas;

120 g izkausēta sviesta;

90 g sarīvētu burkānu;

140 g cepta ķirbja biezeņa;

1 apelsīna miziņa;

1⁄2 tējk. kanēļa.

Ķirbju sēklu drumstalām:

20 g mandeļu miltu;

40 g grauzdētu ķirbju sēklu miltu;

25 g brūnā cukura;

25 g baltā cukura;

50 g auksta sviesta kubiņos;

25 g kviešu miltu;

25 g ķirbju miltu;

50 g ķirbju sēklu.

Krēmam:

300 g svaigā siera;

300 g saldā krējuma;

50 g upeņu ievārījuma;

50 g saldētu upeņu;

50 g pūdercukura.

Pagatavošana

Pagatavo biskvītu. Sakul olas un cukuru, līdz masa ir krēmīga un viegla. Samaisi un izsijā visas sausās sastāvdaļas, tad pievieno tās olu masai. Liec klāt eļļu un izkausētu sviestu un beigās – sarīvētus burkānus, ķirbju biezeni, kanēli un apelsīna miziņu. Visu samaisi un lej ietaukotā formā. Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 35–45 minūtes.

Drumstalām samaisi visas sastāvdaļas līdz drumstalu tekstūrai un cep 160 grādos 10–15 minūtes. Krēmam saputo svaigo sieru ar saldo krējumu un pūdercukuru līdz viendabīgai konsistencei.

Izcepto biskvītu sagriez horizontāli trīs daļās. Pirmo kārtu liec formā, virsū zied krēmu, tad upeņu ievārījumu un pārkaisi saldētas upenes. Tad liec atkal vienu biskvītu un atkārto krēma kārtu un ievārījumu. Noslēguma kārtā liec biskvītu, krēmu un virsū bagātīgi uzkaisi drumstalas.