Scroll to Top

Pārbaudīti grilēšanas padomi

Publicēts: / / 1518 views

Sulīgi izcepta gaļa, zivs vai dārzeņi ir katra grilētāja lepnums, un Santa Maria BBQ skolā apkopoti daudzi knifi, lai pie grila pavadītais laiks tiešām sniegtu gandarījumu un gardu maltīti, iesaka jaunais un talantīgais pavārs Haralds Saušs.

Ja pat gatavošana uz grila daudziem ir ikdiena, der atcerēties dažus grilēšanas pamatnosacījumus. Ogļu pietiekama sakarsēšana aizņem vismaz 20 minūtes. Grilu vajadzētu iekurināt vispirms un laiku līdz ogļu pietiekamai uzkaršanai veltīt grilējamo produktu sagatavošanai, piemēram, pievienojot sagatavotās garšvielas. Tiešajā grilēšanā gaļu vai dārzeņus novieto tieši virs oglēm. Netiešajā grilēšanā produktus novieto blakus oglēm, un tad grils vairāk darbojas kā krāsns ar vāku.

Grilējot jābūt pacietīgam – paies vismaz 20 minūtes, līdz iekurinātās ogles būs pietiekami karstas grilēšanai. Savukārt, lai gaļa nepieliptu pie grila restēm, tām jābūt tīrām un pietiekami sakarsušām. Labāk izvēlieties lielus gaļas gabalus un liekos taukus nogriezt tikai pēc grilēšanas. Sāli vajadzētu kaisīt, kad gaļa jau ir gatava, jo tā mēdz sausināt gaļu. Uz kādu laiku aizverot grila vāku, gaļa iegūs patīkamu dūmu garšu.

Tas, cik labi izceptai jābūt gaļai, atkarīgs no katra personiskās gaumes, bet Santa Maria BBQ skolas grilēšanas ceļvedī par dažādu gaļas un zivju veidu gatavošanas ilgumu un ieteicamo iekšējo temperatūru ieteikts sekojošs grilēšanas ilgums un laiks;

Vesela liellopa fileja

30–50 minūtes, 52–55°C vidēji izcepta

Jostasvietas gabala steiks, antrekots

2–3 minūtes no katras puses, 50–55°C vidēji izcepts

Vesela cūkgaļas fileja

30 minūtes, 65–70°C

Hamburgeri

2 minūtes no katras puses, 60–65°C

Jēra gaļas karbonādes

2–3 minūtes no katras puses, 60–65°C

Cūkas muguras gabals, cūkgaļas karbonāde

3–4 minūtes no katras puses, 80°C

Vistas fileja

10–12 minūtes, 72°C, dzidra sula

Vistas gaļa ar kaulu

15-20 minūtes, 82°C, dzidra sula

Vesela vista

aptuveni stunda, 82°C, dzidra sula

Lasis

3–4 minūtes no katras puses, 48–52°C

Vesels lasis ar ādu apakšpusē

12 minūtes, 48–52°C

Mencas fileja

4–6 minūtes no katras puses, 48–52°C

Iepriekš novārītas vēžu pusītes

2–3 minūtes no katras puses