Scroll to Top

Vācijā piespriež 1300 eiro sodu par mednieku apvainošanu interneta komentāros

Publicēts: Pirmdiena, 5. marts 2018 21:27 / / 1640 views

Vācijā, Ziemeļreinas-Vestfāles federālajā zemē, kādai policijas darbiniecei piespriests 1300 EUR naudassods par medniekus aizskarošiem komentāriem sociālajā tīklā “Facebook”, ar atsauci uz izdevumu “RP Online” ziņo portāls medniekiem.lv. Tāpat tiesa izteica viņai brīdinājumu turpmāk atturēties no sava viedokļa izteikšanas šādā veidā.

Pēdējā laikā nav nekas neparasts, ka mednieki tiek visādi gānīti gan sociālajos tīklos, gan komentāros ziņu vietnēs. Tomēr šis gadījums ar savu absurdumu izceļas īpaši, jo šai dāmai kā policijas darbiniecei jau nu vajadzēja zināt, cik tālu drīkst aiziet sava viedokļa paušanā.

Kā ziņo avīze “Rheinische Post”, 2017. gada vasarā Vācijas pilsētā Vēzelē vietējās varas iestādes bija atļāvušas šaut uz izbēgušām mājas cūkām, lai to dēļ neizceltos negadījumi. Pēc tam, kad kārtējā izbēgusī cūka tik tikko neizraisīja smagu sadursmi ar motorollera vadītāju, tika izsaukts vietējais mednieks, kurš cūku nogalināja.

Kā jau bieži vien notiek, “Facebook” komentāros izcēlās īsta vētra par to, kurš tad īsti vainojams nelaimīgās cūkas nāvē. Izskanēja viedoklis, ka cūku patiesībā nogalinājusi policija. Šī iemesla dēļ “Facebook” diskusijā iesaistījās arī policijas darbiniece, kura nekavējās izteikt savas domas par notikušo un par medniekiem, īpaši neizvēloties izteicienus. Viņai par nelaimi, šos izteicienus izlasīja arī kāds mednieks, kuram acīmredzami vienreiz bija diezgan – viņš par tiem pavēstīja savam jau pieminētajam domubiedram no Vēzeles, kurš iesniedza prasību tiesā.

Tiesas procesa laikā advokāts mēģināja apsūdzēto attaisnot, pieminot gan vārda brīvību, gan arī to, ka aizskarošos komentārus viņa rakstījusi no darba brīvajā laikā un ar personīgo datoru. Tomēr tiesnesi šie argumenti nepārliecināja, jo galu galā mednieks bija izpelnījies šos apvainojumus tikai par to, ka bija pildījis varas iestāžu rīkojumu. Noklausījusies tiesas spriedumu par 1300 EUR naudassodu, dāma izplūda asarās.

Protams, ja kāds vēlas cūku intereses nostādīt augstāk par cilvēku interesēm un savu viedokli paust publiski, tā ir viņa paša darīšana. Jautājums vienīgi, cik korekti un kulturāli tas tiek darīts.

Piemēru netrūkst arī Latvijā, kur “vilku un lūšu aizstāvis” Mareks un citi “dabas draugi” pauž savu viedokli internetā, arī īpaši neizvēloties izteicienus. Var tikai minēt, cik lielā mērā to nosaka vēlme aizstāvēt dzīvo dabu, bet cik lielā mērā – tieksme justies nozīmīgam, pievērst sev uzmanību vai meklēt lētu sensāciju. Medniekiem, starp citu nekad nav bijis raksturīgi publiski gānīties internetā par “dabas draugiem”. Tomēr jebkurš vadzis var lūzt, kā jau to liecina Vācijā notikušais gadījums.