4 vērtīgi padomi ķirbju pagatavošanā bērniem
Rudens ir ķirbju ražas laiks, taču nereti, gatavojot ķirbi, vecāki sastopas ar izaicinājumu – kā šo uzturvielām un vitamīniem bagāto dārza ogu pagatavot tā, lai bērni ar prieku to apēd un lūdz papildporciju. Par to, kā garšīgi un vienkārši pagatavot ķirbi, jaunākajā uztura šova “Atklāj Ēstprieku” epizodē dalās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga un bērnu pavārburtnīcas “Pilnām mutēm” autore Inga Kalniņa. Kustības “Ēstprieks” atbalstītājs ir uzņēmums “Maxima Latvija”, kas kopā ar atbildīgiem Latvijas uzņēmējiem apņēmušies nodrošināt bērnu slimnīcas mazajiem vietējus, svaigus un gardus produktus.
1. Pievieno ķirbi bērnam jau zināmiem produktiem
Ķirbis nereti tiek dēvēts par dārza karali un ne velti – tas ir rudens ražas superprodukts, jo ir lielisks A, C un E vitamīnu avots, satur daudz kālija, magnija, dzelzs un fosfora, kas nepieciešams, lai sekmētu bērna augšanu, attīstību, stiprinātu imunitāti un rūpētos par labsajūtu un enerģiju.
“Lai arī ķirbis, satur tik daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu, šis dārzenis nereti tomēr nav bērnu iemīļotākais. Taču labā ziņa ir tāda, ka ķirbis ir ļoti pateicīgs gatavošanai – tam ir maiga garša un, zinot nelielus, bet iedarbīgus trikus, kā tieši ķirbi pagatavot, to var veiksmīgi pievienot bērniem jau labi zināmiem un iemīļotiem ēdieniem tā, lai viņi ēstu ar prieku un palūgtu papildporciju,” stāsta Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga.
Labs veids, kā bērnu iepazīstināt ar ķirbi, ir pievienot to dažādām mērcēm un pasniegt ar bērnam pazīstamiem produktiem. “Viens no bērnu iemīļotākajiem ēdieniem ir makaroni ar sieru un dažādām mērcēm. Ķirbis būs lielisks dārzenis, ko pievienot dārzeņu mērcei, jo tas ir gana neitrāls, lai nenomāktu ēdiena garšu un uzrunātu bērnu pagaršot ēdienu,” turpina uztura speciāliste.
2. Izmēģini jaunus ķirbja pagatavošanas veidus
Lai arī ierastākais veids, kā gatavojam ķirbi, ir konservēšana, sautēšana un izmantošana krēmzupās, nav jābaidās eksperimentēt un izmantot ķirbi arī citos veidos. Izmēģiniet ķirbi pagatavot cepeškrāsnī, pievienot kā piedevu dažādiem saldajiem ēdieniem, kūku mīklās, sukāžu veidā, pievienojot tos gatavojot pankūkas, smūtijus, vai pat svaigā veidā – izspiežot no tiem sulu!
“Ķirbja pagatavošanai cepeškrāsnī vislabāk piemērots būs riekstu ķirbis vai tā saucamais spageti ķirbis. Abiem ķirbju veidiem ir maiga, krēmīga garša, pietiekami plāna miza un tie cepeškrāsnī iegūst burvīgu garšu un aromātu. Cepot ķirbi cepeškrāsnī, vēlams to dāsni pārliet ar labas kvalitātes olīveļļu un pievienot nedaudz jodētās sāls. Tas izcels ķirbja garšas nianses un padarīs garšu intensīvāku un bagātīgāku,” iesaka Lizete Puga.
3. Padari ķirbi interesantāku ar garšvielām
Lai arī ķirbja garša ir gana neitrāla, to var lieliski papildināt ar dažādām garšvielām un piedevām, piešķirot papildu garšas niansi. Pamatēdienos ķirbis lieliski garšos kopā ar nedaudz muskatrieksta, interesantu garšas niansi piešķirs šķipsniņa karija, ko nelielos daudzumos droši var piedāvāt nogaršot arī bērniem. Savukārt ķirbja saldenumu izcels kanēlis un krustnagliņas.
“Ķirbis labi garšo kopā ar saldo krējumu, kokosriekstu pienu vai kļavu sīrupu. Tā kā bērni parasti ir iemīļojuši tieši saldu garšu, nevajag baidīties piedāvāt ķirbi arī saldā variācijā, piemēram cepumu, kūku vai pankūku veidā. Taču tikpat labi noder arī kopīga darbošanās virtuvē, piemēram, ķirbja sagriešana salmiņos un tā nogaršošana svaigā veidā, vai sulas spiešana ķirbi kombinējot ar burkāniem, āboliem vai citiem dārzeņiem un augļiem” turpina uztura speciāliste.
4. Izmanto gatavošanā arī ķirbja sēkliņas
Ķirbja sēkliņas noteikti nevajadzētu mest ārā, bet gan izžāvēt, apgrauzdēt uz pannas vai cepeškrāsnī un izmantot kā piedevu zupām, putrām, jogurtiem vai vienkārši piedāvāt kā veselīgu uzkodu starp ēdienreizēm.
“Ķirbja sēkliņu sastāvā ir daudz vērtīgu mikroelementu, kas padara tās tikpat vērtīgas kā pašu dārzeni. Ķirbja sēkliņas varam pievienot arī mājās gatavotai granolai vai muslim, savukārt nedaudz apcepot tās cepeškrāsnī un pievienojot iecienītās garšvielas, varam pagatavot lielisku alternatīvu čipsiem, jo sēkliņas būs kraukšķīgas un garšos gan maziem, gan lieliem ēdājiem,” iesaka Lizete Puga.
Noderīgi padomi, kā gudri veidot iepirkumu sarakstu
Viens no iepirkšanās zelta likumiem ir nedoties uz veikalu izsalkušam un bez iepirkumu...
Recepte: Aija Andrejeva gatavo pastu kā Itālijā
Pasta kā Itālijā? Tātad aromātiska, bagātīga un – pašu rokām gatavota! Tieši...
Rūpes par sejas ādu pēc svētkiem – kā veikt sejas ādas attīrīšanu un pabarošanu?
Gada nogalē piedzīvotie svētku pasākumi var būt īsts izaicinājums mūsu sejas ādai,...
Farmaceite kliedē 5 biežākos mītus par cukura diabētu
Cukura diabēts viennozīmīgi ir slimība, kas mūsdienās cilvēkus skar arvien vairāk....