Scroll to Top

Māmiņas satrauktas: nākamgad plāno izmaiņas pabalstu aprēķināšanā

Publicēts: Ceturtdiena, 1. jūnijs 2017 13:58 / / 2334 views

2018. gada 1. janvārī mainās nosacījumi pabalstu aprēķinam jaunajiem vecākiem. To nosaka jau pērn pieņemtie budžeta likuma grozījumi. Tomēr tikai tagad atklājies, ka likuma grozījumi daļai bērnu vecāku būs ļoti neizdevīgi.

Labklājības ministrija, mainot pabalstu aprēķināšanas kārtību, cerējusi ietaupīt nepilnu pusotru miljonu eiro. Ierēdņi šādā veidā iecerējuši samazināt negodprātīgiem pabalstu saņēmējiem piešķirto pabalstu apjomu.

Izmaiņas paredz, ka, aprēķinot jauno māmiņu pabalstus, sāks ņemt vērā arī darba nespējas, bezalgas atvaļinājuma un bērna kopšanas periodu, kad ienākumi, saprotams, ir zemāki. No 2018. gada pabalsta aprēķinā iekļaus arī šos periodus. Paternitātes un maternitātes pabalstu gadījumā ienākumus pielīdzinās 70%, bet vecāku un slimības pabalsta gadījumā – 40% no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Kā TV3 skaidro Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece, līdz šim valsts ir pateikusi, ka solidaritāte vecāku pabalstu gadījumā darbojas pat ļoti lielā mērā. Šobrīd plānots, ka turpmāk no perioda, par kuru aprēķina vidējo apdrošināšanas iemaksu algu vecāku pabalsta noteikšanai, netiks izņemti ārā ”attaisnoti iemesli”, kā darba nespējas periods, bērna kopšanas atvaļinājums un citi.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciāliste Anita Jakseboga norāda, Labklājības ministrijas iecerētās izmaiņas skars ikvienu ģimeni, kas plāno ģimenes pieaugumu. “Ja 12 kalendāro mēnešu daļā ir bijis bērnu kopšanas atvaļinājums, grūtniecības, dzemdību atvaļinājums, pārejoša darba nespējas lapa, tad iemaksu algu par šo periodu daļu noteiks 40% apmērā no valstī noteiktās mēneša iemaksu algas.”

Saeimas deputāti šobrīd aptvēruši, ko atbalstījuši 2016. gada nogalē, tādēļ Labklājības ministrijai dots uzdevums līdz Jāņiem sagatavot grozījumus, kas nosaka arī tā saucamās māmiņu algas aprēķina kārtību.

Foto:Pexels/https://pixabay.com/en/users/Pexels-2286921//https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/