Scroll to Top

Lai palielinātu darba ražīgumu, jāizvēlas pareizā mūzika

Publicēts: Piektdiena, 5. februāris 2016 12:58 / / 1327 views

Vai tu klausies mūziku, kamēr strādā? Vai esi domājusi, kā mūzika ietekmē tavu ražīgumu?
Zinātnieki raduši atbildi, kāda mūzika palielina darba ražīgumu.

Izrādās, ka mūzikas klausīšanās, kamēr strādā var kļūt par efektīvu stratēģiju, lai palielinātu darba produktivitāti.

Kad tu ieslēdz mūziku, domas iegulst īstajā rāmī un darbs sokas veiksmīgāk, apstiprina daktere Teresa Lesjuka, mūzikas terapijas programmas profesores asistente Majami Universitātē. Viņa uzskata, ka mūzikai piemīt specifiska ietekme un kūst par darba vietas noskaņas veidotāju.

Viņa uzskaita mūzikas veidus, kas jo īpaši ietekmē ražīgumu:

1. Mūzika ar dabas skaņām – tā rada noskaņu un veicina fokusēšanos, optimizē spēju koncentrēties un uzlabo darbinieku kopējo apmierinātību.

2. Mūzika ar iztektiem basiem un spēcinošu raksturu.Pētījumā tika uzaicināti dalībnieki, kuri tika aicināti klausīties dažādas dziesmas un novērtēt tās septiņu baļļu skalā, noskaidrojot cik spēcinoša, dominējoša un kādu iespaidu un sajūtas tā atstāja. Augstāko reitingu ieguva grupas Queen dziesma “We will rock you”, 50 Cent dziesma “In Da Club” un 2 Unlimited dziesma “Get Ready for this”. Visas šīs dziesmas vieno raksturīgi izteiktie basi, ko dalībnieki novērtēja kā spēcinošu mūzikā.
Testa laikā, dalībnieki aizpildīja testu, labākus rezultātus uzrādīja tieši šāda veida mūzikas klausītāji.

3. Mūzika, ko pats izbaudi. Mūzika, kas liek justies labi, ļauj darboties daudz produktīvāk. Kādā citā pētījumā Dr. Lesjuka atļāva dalībniekiem klausīties sevis izvēlētu mūziku. Mūziku dalībnieki izvēlējās pēc saviem ieskatiem un klausījās, cik ilgi vēlējās.
Pētījumā novēroja, ka mūzikas klausīšanās ļauj dalībniekiem justies labi un uzlabot garastāvokli. Savukārt, tie, kas bija mēreni kvalificēti savos darbos, personiskā mūzikas izvēle bija jo izteikti palīdzoša – tas ietekmēja viņu produktivitāti.

4. Arī mūzikas tempa izvēle ietekmē darba ražīgumu. Pētījumi pierādījuši, ka mūzikas, kuras temps ir 60 sitieni minūtē, paaugstina fizikālo relaksāciju un samazina stresa līmeni. Šāds mūzikas temps ir izteikts klasiskajā mūzikā. Šī mūzika ir nav par ātru, nav par vēlu.
Ja darba ritms nosaka, ka temps jāpalielina, izvēlies mūziku ar atbilstošu tempu. Veiktais pētījums atklāja, ka IQ testā labākus rezultātus uzrādīja cilvēki, klausoties ātrāka tempa mūziku.

5. Izrādās, ka arī mūzikas skaļumam ir nozīme. Mūzikas skaļums uzlabo radošo domāšanu. Skaļš mūzikas līmenis atver cilvēku prātu radošai domāšanai. Skaļāks mūzikas līmenis samazina smadzeņu spēju apstrādāt informāciju.