Scroll to Top

Kas notiek ar cilvēka muguru, kad viņš regulāri ir noliecies pār telefonu?

Publicēts: Piektdiena, 8. janvāris 2016 16:19 / / 1186 views

Cilvēki dienā pavada vidēji divas līdz četras stundas galvu turot “ieurbušies” ekrānā – lasot un sūtot īsziņas savos viedtālruņos un citās ierīcēs. Ir cilvēki, kuri mēdz uz ielas uzskriet kādam virsū, jo ir pārāk aizņemti komentējot paziņas “Facebook” ierakstu, vai ir tādi, kuri ir tik aizņemti ar kādu “Youtube” video, ka nemaz nepamana, ka pie luksofora ir nomainījusies gaisma. Izņemot uzmanības novēršanu un nostādīšanu neērtās situācijās, kad mēs sērfojam internetā, mūsu tālruņi bojā mūsu muguras.

Viss tas laiks, ko mēs pavadām skatoties mūsu telefonos, par 700 līdz 1400 stundām papildina lieko stresu, kas uzkrājās mūsu mugurkaulā. Turklāt, pusaudžiem tas ir vēl ļaunāk – laika gaitā uzkrātais stress krietni palielina muguras bojājumu risku, savā pētījumā raksta mugurkaula ķirurgs Dr. Kennets Hansrajs.

“Mugurkaulā lieki uzkrātais stress krietni palielinās, kad cilvēka galva tiek nekustīgi turēta uz priekšu dažādos leņķos. Zaudējot dabīgo līkni, kas veidota mugurkaula kakla daļā, tas noved pie pakāpeniski palielināta stresa mugurkaulā, kā šīs spriedzes rezultātā var rasties plīsumi, deformācijas un nepieciešamība pēc operācijām,” piebilst Hansrajs.

Nodurot galvu, lai lūkotos savā telefonā, cilvēki neapzināti uz kakla daļas rada milzīgu spiedienu. Tas ir līdzvērtīgs 8 gadus veca bērna svaram, kas ir uzlikts uz jūsu kakla, kad rakstiet īsziņu, vai 60 mārciņām svara, kas tiek uzlikts uz jūsu kakla, ja pārlūkojat internetu savā mobilajā telefonā.

Dakteris mudina cilvēkus pārtraukt turēt telefonus sava vidukļa augstumā, paceļot tos par dažām collām, ideālajā gadījumā – turot tos acu augstumā. Ja jūs pielāgojat savu stāju un veicat pasākumus, lai stāvētu taisni, jūsu mugurai uz to būs mazāk spiediena.

Foto: Let Ideas Compete / https://www.flickr.com/photos/question_everything/ / https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/